Shqiptarët të tretët për nënshtetësi në Zvicër

Më pak se 500 të rinj kanë aplikuar për nënshtetësi zvicerane që kur ligji ndryshoi më parë këtë vit për të lehtësuar rregullat e natyralizimit për emigrantët e gjeneratës së tretë.

Sipas Sekretariatit Shtetëror për Migrim (SEM), në mes të 15 shkurtit – kur hyri në fuqi ndryshimi i ligjit – dhe në fund të qershorit, 482 emigrantë të rinj të gjeneratës së tretë kërkuan një pasaportë zvicerane, shkruan “Swissinfo.ch”.

Më së shumti kërkuan pasaportë zvicerane italianët (255), pasuar nga turqit (65), kosovarët (38), spanjollët (30), maqedonasit (17) dhe portugezët (17), përcjell albinfo.

Vitin e kaluar ka pasur një votim kombëtar për këtë çështje. Në shkurt 2017, 60.4% e votuesve miratuan një reformë për të thjeshtuar procedurën e shtetësisë për emigrantët, gjyshërit e të cilëve erdhën në Zvicër.

Sipas profesorit të sociologjisë në Universitetin e Gjenevës, Philippe Wanner, rreth 25,000 të rinj të moshave 9 deri në 25 vjeç janë teorikisht të ligjshëm për një pasaportë.

Procedura normale në Zvicër është se jo-shtetasit duhet të kenë kaluar dhjetë vjet në vend para se të aplikojnë për shtetësi, pas së cilës ata të ulen teste dhe intervista.StrugaLajm

Ligji i ri lehtëson barrën e kohës për ata që plotësojnë disa kushte. Ata duhet të kenë lindur në vend, të kenë një leje C, kanë shkuar në shkollë në Zvicër për pesë vjet dhe kanë një gjysh të lindur në vend ose që ka jetuar ligjërisht në Zvicër për të paktën gjashtë vjet.

Mosha maksimale për aplikim përmes këtij kanali të lehtësuar është 25.

Ashtu si me procedurën standarde, kandidatët pritet të jenë mirë të integruar në komunitetet e tyre dhe të respektojnë vlerat e kushtetutës zvicerane.
Loading…


loading…