Shtetasit e vendeve të Ballkanit ja kur mund të udhëtojnë në BE

Brukseli rekomandoi të enjten ngritjen e të gjitha kufizimeve të udhëtimit brenda Bashkimit Evropian dhe zonës Shengen deri më 15 qershor dhe rihapjen e kufijve të jashtëm të BE-së nga 1 korriku për udhëtarët nga Ballkani Perëndimor.

Ndërsa shumica e vendeve të BE-së dhe Shengenit do të kenë rihapur kufijtë e tyre deri më 15 qershor, disa si Spanja planifikojnë ta bëjnë këtë më vonë. Ekzekutivi evropian rekomandon që ′′ të gjitha kufizimet ′′ të vendosen për të luftuar kundër epidemisë së koronavirusit të hiqen në këtë datë.

Komisioni rekomandon gjithashtu një rihapje ′′ të pjesshme dhe graduale ′′ të kufijve të jashtëm të BE dhe zonës Shengen pas 30. qershorit

Fjala përfundimtare për kufijtë i përket Shteteve, Komisioni mund të japë vetëm rekomandime.StrugaLajm

Ekzekutivi evropian beson se nga 1 korriku udhëtarët nga Ballkani Perëndimor (Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Serbia) duhet të autorizohen në Bashkim, duke pasur parasysh se situata epidemiologjike e këtyre vendeve është ′′ e ngjashme ose më e mirë ′′ sesa ajo e BE-së.

Ekzekutivi i BE-së u ka bërë thirrje vendeve anëtare të bien dakord për një listë të vendeve të treta për të cilat do të hiqeshin gjithashtu kufizimet, në varësi të gjendjes së tyre shëndetësore.

Ndalimi i udhëtimit ′′ jo thelbësor ′′ në BE u vendos më 17 mars në një modë të koordinuar midis vendeve anëtare dhe Komisionit Europian për të luftuar përhapjen e epidemisë së re të koronavirusit.

In : Aktuale

Loading...
loading...